Европейският парламент призна в четвъртък Хуан Гуайдо като легитимен

...
  Европейският парламент призна в четвъртък Хуан Гуайдо като легитимен
Коментари Харесай

Европарламентът призна самообявилият се президент на Венецуела

 

Европейският парламент призна в четвъртък Хуан Гуайдо като законен краткотраен президент на Венецуела в сходство с венецуелската конституция.

Евродепутатите приканиха Върховния представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, както и страните членки, също да признаят Гуайдо като „ единствения законен краткотраен президент на страната, до момента в който не се състоят нови свободни, транспарантни и почтени президентски избори, които да възстановят демокрацията “.

В незаконодателна резолюция, призната с 439 гласа „ за “, против 104 гласа „ срещу “ и 88 „ въздържал се “, те още веднъж декларират цялостната си поддръжка за Националното заседание, което е единственият законен либерален орган на Венецуела, и чиито пълномощия би трябвало да бъдат възобновени и зачитани, в това число прерогативите и сигурността на неговите членове.

След признаването на краткотрайния президент, Европейски Съюз и неговите държавни членки би трябвало също да признаят назначението на представители на законните управляващи, прибавя пленарната зала.

Подвеждане под отговорност на причинителите на принуждение

Евродепутатите осъждат жестоките репресии и насилието, които са довели до смъртни случаи и произшествия, и настояват de facto властите във Венецуела да прекратят нарушаванията на човешките права, причинителите да бъдат подведени под отговорност, и да се подсигурява цялостното ценене на главните свободи и правата на индивида.

В това отношение, те поддържат апела на Генералния секретар на Организация на обединените нации за провеждането на без значение и цялостно следствие по отношение на осъществените убийства.

Те също осъдиха задържането на публицисти, които отразяват обстановката във Венецуела, доста от които са жители на Европейски Съюз, и приканиха за незабавното им освобождение.

Създаване на контактна група

Евродепутатите приканват Върховния представител на Европейски Съюз да организира разговор с страните от района и с други основни артисти за основаването на контактна група, както се декларира взаключенията на Европейския съвет от 15 октомври 2018 г., която да посредничи за постигането на съглашение за оповестяването на „ свободни, транспарантни и почтени президентски избори в сходство с общопризнат график, равни условия за всички участници, бистрота и интернационално наблюдаване “.

Бързи обстоятелства

Хуан Гуайдо, ръководител на следеното от опозицията Национално заседание, се разгласи за краткотраен президент на Венецуела на 23 януари, в опит за премахване на президента Никола Мадуро. Гуайдо беше неотложно приет за законен президент на Венецуела от редица страни, измежду които Съединени американски щати, Колумбия, Аржентина, Бразилия, Чили и Канада.

От името на Европейски Съюз, Федерика Могерини разгласи на 26 януари цялостна поддръжка за Националното заседание и прикани за незабавното осъществяване на свободни, транспарантни и почтени избори. Тя предизвести че при липса на такова оповестяване, „ Европейски Съюз ще предприеме по-нататъшни дейности, в това число по въпроса за признаването на държавното управление “.

Венецуела се намира в дълбока обществена, икономическа и демократическа рецесия. Повече от три милиона хора са напуснали страната и процентът на инфлацията надвишава 1 650 000%.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР